Open/Close Menu Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Kolín, Karoliny Světlé 135

Sněhulák na zdravotce

Přes nepříznivé sněhové podmínky v naší polabské nížině vyrostl minulý týden na zahradě SZŠ a VOŠZ Kolín sněhulák. Nebyl to obyčejný výtvor ze sněhu, ale z více než stovky těl žáků i učitelů. Ti využili specifikum své školy, že zde každý vlastní svůj bílý plášť – a právě pláště nahradily bělost čerstvě napadaného sněhu. Někteří žáci šli „za knoflíky“ v černých bundách, obdobně vytvořili i oči a červený nos. A k čemu byl takový neobvyklý sněhulák? K radosti a prospěchu dětí v Gambii. Kolínská zdravotka se totiž zapojila do celorepublikového charitativního projektu „Sněhuláci pro Afriku“ v rámci obecně prospěšné organizace „Kola pro Afriku“. Smyslem těchto aktivit je šířit dobrou myšlenku a přispět na financování transportu darovaných kol do africké Gambie.

V Gambii tvoří více než polovinu všech obyvatel děti, které všechny touží po vzdělávání, a právě kola darovaná z Čech jsou často jedinou možností, jak se do vzdálených škol dostat. Aby charitativní záměr celé akce nespočíval jen v „hození mince do kasičky“, zorganizovalo Gymnázium Ostrava – Hrabůvka akci „Sněhuláci pro Afriku“ s podtitulem „Děti dětem“. Ve společných termínech se přihlášené školy vrhají do stavění klasických i těch neobvyklých sněhuláků, kdy dobrovolný finanční příspěvek je chápán jako „startovné“.

Výtěžek „Sněhuláků“ směřuje také k nákupu servisních kufříků pro údržbu kol a tím i k zajištění udržitelnosti celého projektu. Budoucí zdravotníci ze všech ročníků prokázali, že k jejich profesi smysl pro solidaritu prostě patří. Dobrovolná celoškolní akce přinesla krásných 6 300,- Kč a radost z možnosti společně pomáhat. Všem zúčastněným patří velký dík.

 

CategoryVideo